L’Ajuntament de Calafell ha adjudicat la construcció de 110 pisos de protecció oficial, que es destinaran a lloguer assequible. Serà en dos blocs, que s’aixecaran en un terreny d’uns 5.000 metres quadrats, de propietat municipal, situat entre els carrers Priorat i Jaume Pallarès, a mig camí dels nuclis del Poble i de la Platja.
El lloguer mensual oscil·larà entre els 300 i els 450 euros, segons els casos.
Però a més, aquest projecte és històric, ja que al nostre municipi no es construeix cap habitatge públic des de l’any 1982, malgrat que hi ha hagut diversos projectes que mai no han reeixit. “Aquest adjudicació és, per tant, un fet històric”, explica l’alcalde, Ramon Ferré.
Ferré afegeix: “Moltes persones podran accedir per fi a un habitatge digne, amb un lloguer assequible a les seves possibilitats. Estem parlant de famílies amb fills, persones soles, famílies monoparentals, persones grans, persones o parelles que volen emancipar-se... Estem parlant d’una política social de primeríssima línia”.
I és que aquest projecte permet donar resposta a una de les principals reivindicacions socials i ciutadanes al municipi. L’increment de població dels darrers anys, accelerat des que va començar la pandèmia, ha copat l’oferta de lloguer i n’ha disparat el preu. Com a exemple d’això, l’any passat Calafell va ser el municipi on es van fer més operacions immobiliàries, de compra o de lloguer de tota Catalunya.
“El lloguer accessible no és el mateix que un un lloguer social, que és una altra cosa i per a altres situacions. Els destinataris hauran de ser persones que tinguin ingressos i puguin assumir el cost. Però el preu, inferior al del mercat, beneficiarà moltes persones amb dificultat d’accés a l’habitatge”, explica l’alcalde.
Com es farà?
"Construcciones Rubau SA" ha guanyat el concurs convocat per tirar endavant el projecte. L’empresa rep un dret de superfície sobre el terreny, de propietat municipal, i assumeix la inversió (propera als 12 milions d’euros) i el manteniment i reparacions durant un període de 75 anys. És imprescindible un període llarg per poder amortitzar els costos, ja que la inversió és alta i el marge comercial del lloguer, reduït. Acabat aquest termini, els habitatges revertiran a l’Ajuntament. La selecció dels llogaters la farà l’Ajuntament, mitjançant un concurs públic, en què tindran prioritat les persones empadronades.
Sobre els pisos, l’alcalde diu: “Seran habitatges que es podran construir bastant ràpidament, ja que usaran elements prefabricats. Però seran sempre pisos de bona qualitat arquitectònica i constructiva”.
Única solució viable
L’Ajuntament s’ha decantat per aquesta opció davant la impossibilitat de mobilitzar habitatges ja construïts i buits. Ferré apunta que “les negociacions que els municipis teníem amb els bancs ens les va treure de les mans la Generalitat, que, després, ha tingut un fracàs evident”. I subratlla: “No hi hagut prou pressió política perquè els bancs cedissin els pisos, ni tampoc voluntat dels mateixos bancs”.
A més, l’Ajuntament ha aconseguit ja algun habitatge del conveni que va signar amb la Sareb (el banc dolent), però el traspàs està sent molt lent. “Al final, no ens ha quedat altra que espavilar-nos pel nostre compte”.
No hay comentarios:
Publicar un comentario